úterý 6. listopadu 2012

The election day

Vote for Obama or vote for Romney, it's your civic duty, vote for somebody!
Prvni utery v mesici Listopad, kazde ctyri roky se kona z pohledu mnoha americnu, jedna z nejvyznamnejsich udalosti. Volby. Kazdy se tady na to trebe jako medved na med :D. Za par hodin, tedy dnes kolem pul noci, by meli byt vysledky konecne na stole. Ale jelikoz Sandy (hurricane) postihla mnoha mista, rekneme vetsinou demokraticke staty, muzeme ocekavat, z prave demokrati budou chtit volebni den prodlouzit, treba na dva dny. A tim padem vysledky nebudou dnes a mozna ani   zitra. Ale co je jiste, republikani pujdou na 100% proti tomuto napadu.
Mozna je fajn si uvedovit, ze Romey je podporovan vetsinou stredni vrstvou americanu. A ti maji auta, tim padem pro ne neni problem se kamkoliv dostat a volit, ale takovy Obama a lidi s mensim income nebo v postizenych castech NY, New Jersey.. budou mit problem, coz ho muze velmi zasahnout.
Na sprofesor of American Governmnet class upravuje pravidelne cele ucivo pro election years takze se celkove vice zamerujeme na candidaty a jejich programy.
Od roku 1935 zde vtipne plati "Redskins rule". Washington redskins je fotbalovy tym, drzi se tradice, ze pokud vyhraji jejich home game v nedeli pred volby, vyhraje incumbant (cili kandidat, ktery uz je ve funkci). Tuto nedeli hrali s Carolina panthers a prohrali 21:13. Bude Romney prezident :)?
V moji rodine plane nenvist k Obamovi velkou merou a kazdodenni telefonaty "od Romney"  tu nejsou vyjimkou. Stejne jako neustale reklamy v televizi, na internetu, billboards... Jak uz jsem zminovala mnohokrat Iowa je swing state. To je duvod proc je to jeden ze statu, kam oba kandidati sypou nejvice penez a nejvice cestuji.
Debate

Za posledni mesic byl Obama i Romney v Iowe vice nez dvacekrat. Kde byl Romeny minuly patek? Ano, in Ames, tedy necelych 15minut ode me.
A kde byl Obama vcera, tedy v posledni mozny den? Ano v Des Moines, hlavnim meste Iowy. Protoze pred ctyrmi lety, prave zde si uvedomil, ze ma sanci uspet. Iowa jako samotna je stat bilych, a on jako mulat (v ocich bilych - cerny, v ocich cernych - not black enough) mohl byt diskriminovan, ale ono ne. Pred ctyrmi lety na Iowa caucus uspel a kam to az svihak dotah...


3 komentáře:

  1. No "kukuřičko", kde jsi byla celý měsíc? Bylas v přípravném výboru voleb? (škoda, že tu nejsou smajlíci). A jak jde život? A proč tvá rodina nemá ráda Obamu?
    Jája

    OdpovědětVymazat

P.S. mám instagram :D @gejdiv